tiistai 27. marraskuuta 2012

Kiltailta 27.11.2012

Suomen paikallismuseot 150 vuotta!

Kuva: Anna Sassali

Suomen ensimmäinen paikallismuseo perustettiin Raaheen 21.10.1862, jolloin piirilääkäri Carl Robert Ehrström viimeisteli ja allekirjoitti Museumit -pamflettinsa, museoiden tarpeellisuutta perustelevan tekstin, joka julkaistiin myöhemmin Oulun Wiikkosanomissa suomeksi käännettynä:

Museumit eli wissin kaawan mukaan järjestetyt, kootut kappaleet, joita merkillisiä, hyödyllisiä, opettawaisia, ei wähemmän oma maamme, waan myös wieraat maat tarjoawat, owat jo useimmissa siwistyneissä maissa pidetyt woimallisina wälikappaleina siwistyksen lewittämiseksi ylhäisten ja alhaisten seassa; monille owat ne jo tulleet wälttämättömiksi tarpeiksi. 
(Digitaalisen sanomalehtiarkiston sivuille)

Raahessa elettiin 1860-luvulla suuruuden aikaa, sillä kaupungin kauppalaivasto oli autonomisen Suomen suurin. Raahesta purjehdittiin kaikille maailman merille ja merimiehet toivat palatessaan monenlaisia kaukomaailman kummallisuuksia kotikaupungin tupien koristukseksi. Kaupunkilaisten ihmeteltävänä oli esimerkiksi simpukoita, koralleja, eksoottisia käsitöitä ja taidetta sekä eläimiä, muun muassa pallokala, jättiläiskilpikonna ja säilöttyjä matelijoita. Museon perustajan Ehrströmin kauden jälkeen kokoelmaan liitettiin myös kirkollista ja historiallis-kansatieteellistä esineistöä.

Raahen museo oli Suomen ainoa museo usean vuoden ajan, mutta jo 1923 niitä oli niin paljon, että katsottiin tarpeelliseksi perustaa Suomen museoliitto. Nykyään Suomi on maailman museoiduin maa, kaksi kolmasosaa museoista on paikallismuseoita.

Lisäksi keskustelimme illassa museon määritelmästä ja museokokemuksistamme.

Alustuksen piti ylikirjuri Anna Sassali.

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Kiltailta 22.10.2012


Eusebioksen kilta kokoontui 1800-luvun kiehtovan tieteenkulttuurin äärelle. Illan alustajana toimi Kia Vainiomäki, joka kertoi kiltalaisille omasta gradu-projektistaan antaen erityisesti tilaa tutkimuksen tekemiseen liittyville, mm. lähteiden käyttöä ja aiheenvalintaa koskeville teemoille.  Historiantutkimukseen, kuten muuhunkin tieteelliseen työhön, voi lähteä hyvin erilaisista tiedon intressien lähtökohdista, ja tutkimuskysymys voi kummuta esimerkiksi joko itseä kiinnostavasta teemasta tai mukaansatempaavasta aineistosta. Illan alustajan kohdalla jälkimmäinen on hallinnut koko puolitoistavuotista tutkimusprosessia, joka vei hänet kiehtovan, yliopiston kirjastosta sattumalta löydetyn julkaistun kirjekokoelman ääreltä Helsinkiin penkomaan kansalliskirjaston ja SKS:n arkistoja. Nämä seikkailut söivät leijonanosan keväästä 2012, mutta nyt ne ovat jalostuneet jo melkein selkeäksi tutkimuskysymykseksi.

Itse graduaihettaan, kolmen tiedemiehen välisistä kirjeenvaihdoista luettavia tiedonsaannin väyliä ja tieteen tekemisen käytäntöjä, Vainiomäki näki parhaaksi lähestyä henkilöhistoriallisesta näkökulmasta keskittyen tutkimiensa tiedemiesten elämään, saavutuksiin ja heidän kirjeenvaihdollisiin motiiveihinsa. Nämä esiteltävät tiedemiehet olivat monitieteilijä Karl Ernst von Baer (1792–1876), kielitieteilijä ja etnografi Anders Johan Sjögren (1794–1855) sekä kraniometri Anders Adolf Retzius (1796–1860). Heidän kirjeistään graduun ovat valikoituneet von Baerin ja Retziuksen välinen kirjeenvaihto (luettavissa julkaistussa muodossa kirjekokoelmassa Ein Briefwechsel zwischen Anders Adolf Retzius und Karl Ernst von Baer, julkaistu 1963 Uppsalassa) sekä K.E. von Baerin kirjeen Anders J. Sjögrenille, jotka ovat osa kansalliskirjaston Sjögren kokoelmaa.

Vaikka nämä kolme tiedemiestä olivat nimellisesti eri alojen asiantuntijoita, heitä yhdisti kiinnostus kansakuntien menneisyyteen. 1800-luvun tieteille oli niiden eriytymisen ohessa näet ominaista menneisyyden ymmärtämiseen ja sen ns. lajitteluun liittyvä funktio, mikä yhdisti hyvin erilaisetkin alojen tiedemiehiä tämän yhteisen projektin taakse. Tiedon määrän lisääntyessä valtavaa vauhtia ja professionalisoitumisen muuttuessa välttämättömäksi eri alojen asiantuntijoiden oli jaettava omaa asiantuntemustaan, jotta kokonaiskuva kirkastuisi.

Vainiomäen alustus kirjeistä historiantutkimuksen lähteinä, tiedemiesten henkilöhistoriasta ja asiantuntijuudesta poiki pian kysymyksiä ja tarkennuksia. Kuten keskustelupiirissä kuuluukin, alustus alkoi loppua kohden elää osallistujien intressien mukaan ja erityisen kiinnostaviksi teemoiksi valikoituivat esimerkiksi kallotieteet ja ihmisen jäänteiden käyttö tieteellisessä tutkimuksessa etiikan näkökulmasta. Myös huomiot K.E. von Baerin muhkeasta parrasta saivat oman, ansaitun osuutensa keskusteluun käytetystä ajasta.  

Illan virallisen osuuden päätteeksi keräsimme jälleen kolehdin kielisukulaistemme Mansien Raamatunkäännöstyölle (mitä kielitieteilijä Anders Johan Sjögren varmasti arvostaisi), ja tämän jälkeen kiltailta jatku vielä pitkään aivan muiden jännittävien keskustelujen merkeissä.

Kia Vainiomäki

A.A. Retzius

A.J. Sjögren

K.E. von Baer

perjantai 9. marraskuuta 2012

Lyhyesti Fiskarsin kesäretken tunnelmista


22.5.2012 teimme kesäretken Fiskarsin ruukkialueelle, reissuun päästiin seitsemän kiltalaisen voimin. Tapaamispöytäkirjaan kirjoitettiin ytimekkäästi:

"Alkurukous. Lähtö klo.10 Sirkkalan kasarmilta. Pysähdys Muurlassa. Perillä kuljeskelua ja alueeseen tutustumista, ruokailu, vierailu Fiskarsin museossa, vierailuja verstaissa (puusepänverstas ja lasinpuhaltajan paja) ja myymälöissä. Vietimme retkeillen koko helteisen iltapäivän."






Kuvat: Anna Sassali

http://www.fiskarsmuseum.fi/

päivitti: Anna

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Puutarhan symboliikkaa keskiajan miniatyyreissä

Eusebioksen kilta on tämän lehden ilmestyessä jo juhlinut  ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Kiltahan on historiasta kiinnostuneiden kristillispohjainen keskusteluryhmä, jonka puitteissa on tehty retkiä Turun seudun historiallisiin kohteisiin ja kokoonnuttu kerran kuussa jonkun kiltalaisen alustamaan keskustelupiiriin jostain kiinnostavasta aiheesta. Viime vuonna aiheiden kirjo oli hyvin monipuolinen, iilimatojen parantavista ominaisuuksista herätysliikehistorian saloihin. Allekirjoittaneen alustama aihe liittyi keskiaikaan ja sen kiehtovaan symboliikkaan – puutarhan merkitys keskiajan miniatyyreissä. Koska tämän lehden teema on metsä, kehitin näistä kahdesta teemasta, puutarhasta ja metsästä, kaksi kirjoitusta kädessäsi olevaan lehteen. Näin ollen parhaimman kuvan aiheesta saa lukemalla molemmat jutut, mutta ne on mahdollista myös lukea täysin toisistaan irrallaan.

Osallistuin keskiajan symboliikan harjoituskurssille syksyllä 2011, jolloin innostuin erityisesti puutarhan symboliikasta. Kirjoitin kurssille lopputyön aiheesta Hortus Conclusus – Neitsyt Maria keskiajan maalausten puutarhoissa. Sen jälkeen jatkoin aiheen käsittelyä jo mainitsemassani Eusebioksen killan illassa teemalla Suljettu puutarha – sinetöity lähde. Tätä aihetta pyrin valaisemaan tällä kirjoituksellanikin, ottaen erityisesti huomioon puutarhan suhteen metsään.

Puutarha, toisin kuin metsä, oli suljettu tila. Keskiajalla kristinuskon oppi paratiisissa tapahtuneesta syntiinlankeemuksesta korosti ihmeellisen alkupuutarhan kauneutta ja ihanuutta. Tällä pyrittiin korostamaan ihmisen syntiinlankeemuksen valtavan vakavia seuraamuksia. Jean Delumeau esittää kirjassaan History of Paradise, että paratiisin oli oltava niin ihmeellinen onnela, että synnin rangaistus, kuolema ja helvetti, olisi oikeudenmukainen ihmisen rikkomukseen verrattuna. Paratiisi oli paitsi ihana ja kaunis, myös synnin takia suljettu paikka, jonne ihmisellä ei ollut asiaa. Tästä juontaa ajatus puutarhasta suljettuna, lukittuna tilana.

Paratiisia ei kuvata kovin tarkasti Raamatussa – itse asiassa siitä kerrotaan suhteellisen vähän. Siellä ei ollut syntiä, siellä kasvoi hedelmäpuita, sieltä lähti neljä jokea ja siellä ihminen eli harmoniassa luonnon kanssa. Tähän kuvaan lisättiin keskiajalla paljon aineksia antiikin mytologiasta. Kreikkalaiset Elysionin kentät tai kultainen alkuaika sekoitettiin kuvauksiin paratiisista. Lähinnä yksityiskohtia, joita Raamatussa ei mainita, kuten tasainen lämpötila, otettiin tästä antiikin traditiosta. Itse ajatus paratiisista säilyi suhteellisen aitona koko keskiajan. Paratiisin uskottiin itse asiassa jopa sijaitsevan yhä maan päällä, kaukana idässä. Jumala oli itse istuttanut paratiisin ja se oli siksi hyvä ja kaunis. Samalla se oli myös muusta luonnosta, villistä  metsästä, erotettu alue.

Näitä ideaaleja keskiajan puutarhat pyrkivät toteuttamaan. Luostarien puutarhat olivat yleensä aidattuja tai sijaitsivat sisäpihalla. Ne olivat usein nelikulmaisia, muistuttaen neljästä joesta jotka lähtivät paratiisista, sekä neljästä ilmansuunnasta, kuvaten koko maanpiiriä. Luostarin puutarhan keskellä oli yleensä kaivo tai lähde, muistuttamassa paratiisin lähteestä ja samalla tietenkin käytännöllisistä syistä. Renessanssia kohti mentäessä yksityiset puutarhat ottivat nekin mallia paratiisista – kadonnut paratiisi voitiin saavuttaa edes jollain tasolla rakentamalla kauniita ja ihania puutarhoja. Nämäkin uudet puutarhat toteuttivat paratiisin mallia – vesiaiheilla, kukka- ja hedelmäistutuksilla ja eläimillä, sillä paratiisissa ihminen oli elänyt täydellisessä harmoniassa luonnon kanssa.

Puutarhaan liittyi renessanssin kynnyksellä myös muita, ei niin hurskaita mielleyhtymiä, kun puiden ja pensaiden suojiin alettiin sijoittaa myös rakastavaisten kohtaamisia. Puutarha rakkauden paikkana oli kuitenkin jo kristillinen ajatus. Raamatussa on kirja nimeltä laulujen laulu, jossa neito ja tämän sulhanen keskustelevat keskenään hyvin kiihkeään ja rakastuneeseen sävyyn. Tämä kirja oli vaikea pala keskiajan teologeille, joille eroottisuus oli jotain vierasta ja synnillistä. Kirja on juutalainen häälaulukokoelma, joka juhlistaa rakkautta ja avioliittoa. Kirjalla on myös vanhastaan ollut symbolinen merkitys seurakunnan ja Jumalan rakkautta kuvastavana. Tämä juontaa juurensa jo juutalaiseen teologiaan, jossa Israelin kansa ymmärrettiin Jumalan morsiameksi (kuten monessa muussakin uskonnossa samaan aikaan samalla alueella).

Vähitellen keskiajan kuluessa tämän kirjan symboliikka alkoi muuttua. Siitä tuli oppineessa keskustelussa Neitsyt Mariaa kuvaava kirja. Neidon nähtiin symboloivan Neitsyt Mariaa, ”suljettua puutarhaa”, johon Pyhä Henki antoi Jeesuksen kasvaa. Mariaan sopi hyvin useat ominaisuudet joita puutarhalla nähtiin olevan. Hän oli synnitön ja puhdas, kuten alkuperäinen paratiisi oli ollut, hän oli neitsyt, eli suljettu ja sinetöity, hän oli hedelmällinen ja kaunis. Kaikki puutarhassa korosti Marian ihanteellisuutta, lähde, joka kuvastaa ikuista elämää, harmonia, joka ilmentää Jumalan synnyttäjän erityistä jumalasuhdetta. Puutarha oli myös sikäli kiitollinen aihe Marian kuvaamiseen, että sinne saattoi taiteessa sijoittaa kukkia, joilla oli symbolinen merkitys. Näitä olivat erityisesti ruusut, jotka kuvastivat Marian rakkautta ja liljat, jotka kuvastivat Marian puhtautta ja neitseyttä.

Verrattaessa puutarhaa metsään huomataan selkeästi monia vastakkaisuuksia keskiaikaisessa ajattelussa. Metsä oli villi, ihmiselle vieras ja pelottava. Metsässä saattoi tapahtua maagisia ja ihmeellisiä asioita. Puutarha taas oli hoidettu, selkeästi rajattu ja ihmisen hallinnassa muutenkin. Tämä luonnon hallitsemisen periaate onkin vahva seikka keskiaikaisessa ajattelussa. Ihminen  oli  asetettu ”viljelemään ja varjelemaan” maata. Ihminen oli Jumalan kuva ja koska Jumala oli itse istuttanut Eedenin puutarhan, saattoi ihminen myös mallintaa tätä Jumalan toimintaa istuttamalla omia puutarhoja. Puutarhassa oli kaikki hyvää ja kaunista.

Puutarhan symboliikkaan liittyy siis ajatus suljetusta tilasta. Useissa miniatyyreissä puutarhan erottaa nimenomaan sen ympärillä olevasta muurista tai aidasta – muuten pelkkä nurmikko kuvattavan henkilön alla ei näytä puutarhalta, mutta juuri aitaus erottaa sen omaksi kokonaisuudekseen, puutarhaksi. Toinen symbolisesti merkittävä asia puutarhassa on lähde. Nykyisinkin puutarhoissa on usein vesiaiheita, mutta keskiajalla niillä oli selkeä symbolinen merkitys yhtymäkohtana paratiisiin, ja Neitsyt Mariaan, jonka kuvattiin olevan ”sinetöity lähde”, kuten Laulujen Laulussa sanotaan. Kolmas tärkeä seikka on erilaisten kukkien läsnäolo. Useissa keskiaikaisissa kuvissa nähdään kukkia puutarhoissa. Voimme kiinnittää huomion erityisesti ruusujen, liljojen ja myös mansikoiden esiintymiseen: ruusut symboloivat Neitsyt Marian rakkautta, liljat hänen puhtauttaan ja mansikat hedelmällisyyttään. Puutarhoissa on usein myös pieniä eläimiä, kuten jäniksiä tai lintuja, jotka symboloivat ihmisen ja luonnon harmoniaa. Metsässä eläimet taas olivat uhkaavia ja vieraita. Metsä erottuu puutarhasta myös sekavuutensa ja epäjärjestelmällisyytensä takia, puutarha taas on ihmisen hallinnassa ja siksi järjestetty.

Miika Norro

[Artikkeli on ilmestynyt aiemmin Kritiikki-lehden numerossa 3/2012 Eusebioksen Killan palstalla.]

tiistai 6. marraskuuta 2012

Raamatun historiallisuus arkeologisten lähteiden valossa



Kaipaako Raamattu tuekseen historiantutkimusta? Tähän kysymykseen on monia eri arvopohjien muovaamia vastauksia. Sen sijaan on kiistämätöntä, että historiantutkimus tarvitsee Raamattua, ainakin mikäli Eero Junkkaalaa on uskominen.
 


Teologian tohtori ja arkeologi Eero Junkkaala vieraili Turussa 20.3.2012 Eusebioksen killan (ks. Kritiikki-lehti 1/2012) järjestämän yleisöluennon puhujana. Hänen esitelmäänsä aiheesta Raamatun historiallisuus arkeologisten lähteiden valossa oli kuuntelemassa 22 kiinnostunutta TYKY:n kappelilla. Vakuuttavassa esityksessä näkyi Junkkaalan asiantuntemus sekä akateemikkona, Raamatun tuntijana että yli kaksikymmentä vuotta Lähi-Idän kaivauksilla työskennelleenä arkeologina. Keskustelut yleisön ja luennoitsijan välillä jatkuivat pitkään teekupposen äärellä, pullantuoksussa ja hyvässä hengessä.

Laajimpana esimerkkinä Raamatun käytöstä historian tutkimuksessa Junkkaala käytti omaa väitöskirjaansa Three Conquests of Canaan.  A Comparative Study of Two Egyptian Military Campaigns and Joshua 10-12 in the Light of Recent Archaeological Evidence.   Siinä hän tutki faaraoiden Thutmosis III (1479–1425 eKr.) ja Ramses II (Raamatussa Sisak, ks. esim. 1.Kun.14:25. Sisak hallitsi 1279eKr.–213eKr.), sekä Joosuan kirjan valloituskertomusten paikkansapitävyyttä. Hän etsi valloitetuiksi väitetyistä kaupungeista merkkejä hävityksestä tai kulttuurin muutoksesta arkeologian keinoin. Kaivauslöydöt osoittivat Thutmosis III:n, Ramses II:n ja Joosuan kirjan valloituskertomukset yhtä paikkansa pitäviksi.

Junkkaalan kokemuksen mukaan Raamatun kirjojen arvo historiallisina lähteinä kyseenalaistetaan usein, sen sijaan kiveen hakattujen hieroglyfien autenttisuutta ei juuri epäillä. Vaikka Raamattu on uskonnollinen kirja, sen kertomukset on sidottu historiaan, tiettyihin aikoihin ja paikkoihin: ”Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana.” (Luuk.2:1-2.) Junkkaala muistutti, että oikeastaan kaikki näin varhaiset kirjalliset lähteet ovat luonteeltaan uskonnollisia, faaraoiden kertomukset mukaan lukien. Vaikka Raamatun viimeisimmän painoksen voi hakea tuoreena kirjakaupasta, sen teksteistä ensimmäiset on saatettu kirjalliseen muotoon jo 1000-luvulla eKr. Sitä ennen kertomukset kulkivat paimentolaiskansan suullisena perimätietona.

Nykyisen Lähi- Idän alueen historiaa tutkittaessa on turvauduttava Raamattuun: Se on sillä alueella syntynyttä kirjallista kansanperinnettä. ”Raamatun maassa” kaupunkeja on rakennettu kaupunkien päälle ja muinainen historia on käsin koskettavissa, mutta arkeologia on mykkää ilman tekstiä. Siksi Israelin arkeologian oppikirjat ovat täynnä Raamatun lainauksia, antavathan ne nimiä ja merkityksiä muuten identifioimattomille löydöille.

Vaikka arkeologisilla löydöillä ei voi todistaa Raamatun kirjojen autenttisuutta saati opillista sisältöä, ne kuitenkin antavat arvokasta tietoa Raamatun ajasta ja ovat myös puhuneet sen historiallisen todenmukaisuuden puolesta. Vuonna 1982 eräs israelilainen kaivausryhmä löysi Ebal-vuorelta arvoituksellisen kivirakennelman, joka tunnistettiin uhrialttariksi. Ajoituksen, sijainnin ja rakennustekniikan puolesta se vastasi Raamatussa kuvattua Joosuan alttaria (ks. Joos.8). Se oli rakennettu tarkalleen Vanhan Testamentin alttarinrakennusohjeiden mukaisesti. Kukaan ei silti voi varmuudella väittää löytynyttä kivirakennelmaa nimenomaan Raamatussa mainituksi Joosuan alttariksi – mutta ei myöskään kieltää sitä mahdollisuutta.

Kuva: Anna Sassali
Anna Sassali
Kia Vainiomäki
[Artikkeli on ilmestynyt aiemmin Kritiikki-lehden numerossa 2/2012 Eusebioksen Killan palstalla.]

Eusebioksen Kilta

Kuten hyvät ideat yleensä, myös Eusebioksen Killan perustaminen lähti liikkeelle pilapuheesta. Nyt kilta on parinkymmenen jäsenen muodostama historiaan keskittynyt opinto- ja keskustelupiiri, jonka jäseniä yhdistää kristinusko.

Eusebioksen Killan lyhyen mutta maineikkaan historian katsotaan alkaneen 9.6.2011, jolloin pidettiin Killan perustava kokous kolmen perustajäsenen läsnä ollessa. Ajatuksia jonkinmoisen klubin perustamisesta syntyi jo kesällä 2011, kun kristityt historianopiskelijat havaitsivat yllättävän monilukuisuutensa. Oivalluksen innostamana perustettu kilta yhdistää historian opiskelijoiden kaipaaman opintopiirin ja vapaamuotoisen yhdessäolon.
Toiminnan painopiste on kuukausittaisissa kiltailloissa, joissa käsitellään vaihtuvia historian teemoja. Jokainen kiltalainen on vuorollaan vastuussa teeman alustamisesta. Aiheiden kirjo kuvastaa kiltalaisten hajanaisia taustoja: kaikki historia-aineet ovat edustettuina, mutta jäsenistöä on myös muista oppiaineista ja akateemisen maailman ulkopuoleltakin. Tähän mennessä olemme keskustelleet opiskelijaelämästä 1800-luvun Oulussa, Suomen herätysliikkeiden historiasta, suomalaisista jouluperinteistä, sekä symboliikan käytöstä keskiajan puutarhakuvauksissa ja nykykirkkotaiteessa. Lisäksi on järjestetty pari ekskursiota.
Myös jäsenistön hengelliset taustat ovat kirjavia, heitä kun on lestadiolaisista vapaakirkollisiin. Kilta on yksityisten, yhteisen kiinnostuksen kohteen ympärille kokoontuneiden opiskelijoiden joukko, eikä se siis edusta mitään kirkkokuntaa tai ole osa jonkin tietyn kristillisen järjestön toimintaa.           
Vaikka killan nimi on lainattu 300-luvulla eläneeltä kirkkohistorioitsija Eusebios Kesarealaiselta, eivät käsiteltävät aiheet välttämättä suoraan liity kristinuskoon ja sen historiaan. Jaettu vakaumus ei silti voi olla näkymättä keskusteluissa. Kokoontumiset on myös tapana aloittaa ja lopettaa yhteisellä rukouksella, ja illan päätteeksi kerätään kolehti sukukansamme Mansien raamatunkäännöstyölle.
Killan lyhyttä mutta loisteliasta historiaa seurannee voittoisa tulevaisuus, jota ennustaa jäsenistön eksponentiaalinen kasvu, jo 0,50 hyllysenttimetrin arkisto ja lukuisat jaetut tittelit. Killan virallisia tunnuksia työstetään parhaillaan taidetoimikunnassa. Maaliskuussa killan kokoontumista kunnioittaa läsnäolollaan myös ensimmäinen kutsuvieras, arkeologiaan perehtynyt teologian tohtori Eero Junkkaala, joka tulee puhumaan aiheesta ”Raamatun historiallisuus arkeologisten löytöjen valossa”. Jännittävää nähdä, mitä kaikkea muuta tulevaisuus tuo tullessaan.
Kiltatoiminnasta kiinnostuneiden kannattaa käydä nykimässä suurmestari Ossi Tammistoa hihasta.   

Kia Vainiomäki
Anna Sassali

[Artikkeli  on ilmestynyt aiemmin Kritiikki-lehden numerossa 1/2012 Eusebioksen killan palstalla.]